Zet je licht aan!!

4 november 2019

Veilig in het verkeer: zet je licht aan!

De ANWB zet zich al jaren in voor verkeersveiligheid. 67% van de Nederlanders heeft wel eens een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door fietsers zonder licht. En de kans op een aanrijding neemt met 20 procent af bij juiste fietsverlichting. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet je hem wel áánzetten.
Ook dit jaar zet de ANWB zich met de fietsverlichtingsactie weer in zodat uw kinderen veilig en goed zichtbaar op de fiets naar school gaan. Op veel fietspaden in de wijk is dat al enige tijd goed zichtbaar. De boodschap ‘zet je licht aan’ is op veel plaatsen goed zichtbaar op de weg!

Onderzoek wees uit dat 20% van de fietsers na het zien van de tag “zet je licht aan” zijn  fietsverlichting wél aanzet.  Vaak werkt de fietsverlichting wel maar vergeet men deze echter aan te zetten.

Wilt u meer informatie kijk dan op www.anwb.nl/fietsverlichtingsactie

Verkeer rondom school

Zeker nu het donkerder is en ook herfst- en winterweer (regen, sneeuw, laagstaande zon) de kans op onveilige situaties laat toenemen willen we een beroep doen op alle ouders en kinderen. In dit nieuwe schooljaar zijn door verhuisbewegingen en wijziging in de schooltijden ook weer andere verkeersstromen ontstaan. En hoewel de wegen rondom de school voor een groot deel relatief veilig ingericht zijn is het toch altijd goed opletten. Niet in de laatste plaats doordat verkeersdeelnemers ook gewoon mensen zijn en er wel eens iets fout kan gaan.

U kunt daar een belangrijke rol in spelen. En dat doen we met z’n allen. Wat kunnen we dan doen? Kom alleen met de auto als het echt niet anders kan: ga te voet of met de fiets. Als u wel met de auto gaat en even parkeert: dan graag op de daarvoor bestemde en ingerichte plaatsen. Daarmee blijft de weg overzichtelijk voor alle andere verkeersdeelnemers. Doe uw mobiele telefoon in uw jas of tas. Pas uw snelheid aan de drukte aan. Voorrang is een kwestie van gunnen en geven. Echt goed kunnen uitkijken is een leerproces: hou er rekening mee dat (jonge) kinderen nog lerende zijn. Geef ze de ruimte en help ze als dat nodig is.

Dan kunnen we met elkaar heel veel onveilige situaties voorkomen!

Week van het verkeer: 4 – 8 november

De campagne ‘zet je licht aan’ zal in deze week ook op het schoolplein zichtbaar zijn. Er zijn extra lessen verzorgd over veiligheid in het verkeer. De kinderen hebben posters gemaakt die verkeersdeelnemers moeten aanspreken op hun gedrag in het verkeer. Zo gaan ze in op het parkeergedrag, het houden aan de maximale snelheid en het aandoen van het licht op de fiets. In de bovenbouw is een challenge uitgedeeld voor een maand lang niet fietsen/autorijden met een mobiel. Misschien heeft u deze thuis al gezien. Doet u ook mee?

Of klik hier voor meer informatie.